Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Achter de Dom 30   te Utrecht

Het hoekhuis behoort minder tot Achter de Dom dan tot de Pausdam. Vroeger was dat nog duidelijker, het huis had aan die kant op de frontgevel een prachtige topgevel. Die hoorde bij de bouwfase uit 1643, toen het pand zo ongeveer opnieuw werd opgetrokken op de plaats van het oorspronkelijke middeleeuwse dwarshuis, dat dubbel zo breed was.
Gezien vanaf het pleintje, een van de mooiste plekjes van Utrecht, is het een diep huis. Het heeft twee bouwlagen en een schilddak, dat doorloopt over het achterste deel, Achter de Dom 28. De kelders lopen als straatkelders door onder het plein, dat in feite een kromme brug is. Boven de beide bouwlagen en boven een deel van de kelder liggen samengestelde balklagen met sleutelstukken.
De frontgevel kreeg rond 1740 een nieuwe pui, die bij een grondige verbouwing in 1888 verloren ging. Bij de restauratie van 1976 werd het huis ontpleisterd en de pui gereconstrueerd. Gelukkig ging het plan om de topgevel te herbouwen niet door. Langs die onechte gevel zou je de restauratie-kantelen van de woontoren zien, met daarachter de restauratie-pinakels van de Dom.




Tekst: Jean Penders, 05-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders